In 2014

Het woord ambachtelijk of handgemaakt staat tegenwoordig op tal van verpakkingen, behalve bij die producten waarbij het niet nodig is omdat het ervan afstraalt dat ze op ambachtelijke wijze handgemaakt zijn. Aan een gebreide trui of een zeil zie je gewoon het handwerk. Afgelopen ‘winter’ konden wanten-met-twee-duimen, visserstruien en -mutsen op onze belangstelling rekenen. Eerlijkheidshalve bekennen we dat we pas vorig jaar kennis hebben gemaakt met het fenomeen wanten-met-twee-duimen. Dat werkte zo op de lachspieren dat in Tagrijn – het verenigingsblad van de Vereniging Botterbehoud – het patroon is gepubliceerd. Sindsdien zien we ze regelmatig: ze blijken onder andere te zien in tal van visserijmusea. Sinds kort zijn we bovendien de zeer gelukkige bezitters van een paar handgebreide, vervilte – en voor deze winter veel te warme – wanten, die je aan kan trekken zonder erbij na te denken.

Bovendien bezochten we een tentoonstelling over truien, bestudeerden het boek ‘Visserstruien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen’ aandachtig en brachten het onder de aandacht van een ieder die we ervan verdachten plezier te beleven aan breien. We willen wel zo’n tui of muts, maar aarzelen nog de breinaalden op te pakken. Liever zoeken we iemand die met het prachtige boek kunnen verleiden om zo’n trui voor ons te breien. Het moedigt echt aan om te breien en om (de ontwikkeling van) patronen een nieuw leven te geven.

Wat we wel hebben gedaan afgelopen maanden is ons verder bekwamen in het ambacht van het zeilmaken. Onder leiding van Neerlands meesterzeilmakers Theo Leeuwenburgh en Henk van Schaik maakten we op de museumwerf in Vreeswijk zeiltjes, putsen en een schootsvel. En bekwaamden we ons in het naaien van zomen, valse naden en lijken, in zeilmakerssplitsen, knorhanen en rattestaarten, in grommers, leuvers en motgaten. Zonder de illusie dat wij de ambachtslieden van de eenentwintigste eeuw zouden worden, maar met de ambitie om onze eigen zeilen te repareren en misschien zelfs wel te maken. Al is het met het bloed, zweet en tranen dat zwaar katoendoek soms vergt.

[vslider name=”ambachtelijk”]
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search