In 2019, Thuis

De oude dame is 100 dit jaar, maar er was nog iets te vieren dat met de botter te maken had. 25 jaar geleden trouwde een stel uit Elburg. En niet zo maar een stel: de bruid is de dochter van de laatste visser op de botter. De trouwfoto’s werden gemaakt op de EB58. Al eerder dit jaar kwam het verzoek vanuit de familie of we het inmiddels zilveren bruidspaar wilden verrassen met een bezoek van de botter aan Elburg. De jaarlijkse botterdagen in september waren een prachtige aanleiding om die verrassing te realiseren. Het is een eindje varen, maar dat hebben we er graag voor over. Dankzij de klaptop kunnen we onder de Ketelbrug, wat ook qua wind mooi uitkomt. We naderen Elburg dus vanuit het noorden.

In de invallende duisternis legden we op vrijdagavond onze dame naast haar vele andere zusjes in de haven. Onder de klanken van volkszangers en gouwe ouwe hits zeggen we collega scheepslui gedag en heffen we het glas op een fijn wederzien.

De volgende ochtend werpt de zon haar licht over al die onverstaagde houten masten. Zo moet het er vroeger ook uit hebben gezien. De familie arriveert bijtijds en het verrassingseffect bij het paar is goed gelukt: er worden wat traantjes weggepinkt. Uiteraard worden de foto’s van 25 jaar geleden opnieuw geënsceneerd. Veel veranderd is er niet, al staan nu twee grote zonen ook op de foto. En de oude dame is haar strijkbare mast kwijt. En een klein stukje varen is vanzelfsprekend. Het ontbreken van wind maakt dat we dat vooral op de motor doen, maar dat maakt voor nu niet uit. We kunnen – met een mini beetje wind – nog heel even het zeil hijsen voor een authentiek plaatje en wat motorloos gedobber.

Tegen de avond, terugkijkend op een mooie Elburgse dag, glijden we weer de haven uit. Doel is om in elk geval door de Roggebotsluis te komen, zodat we de volgende dag vroeg op weg kunnen, terug naar de “overkant”. Dat lukt, maar de wind is nog steeds nauwelijks aanwezig en even na de sluis kiezen we een mooi (en ondiep) ankerplekje voor de nacht. De verdere terugreis is een mix van mooie wind, tegenwind en onhandige wind, waardoor Enkhuizen voor dit weekend het eindstation wordt.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search