In 2015, Evenementen, Kenterschootrace, Thuis, Wedstrijden, Zeilen

De botter is een notoire dwarsligger. Als vissersschip sleepte ze in haar productieve jaren vele kuilen (sleepnetten) achter zich aan. Met zo’n zware last aan één kant van je boot wordt de netto koers vanzelf schuin vooruit. Ook veel gebruikt in de visserstijd: de kenterschoot. Een combinatie van blokken die de giek dwars door het midden zet. Hiermee is het zelfs mogelijk om schuin achteruit te varen. Ideaal om rustig visnetten weer aan boord te krijgen. Zie voor meer info over kenteren onze bottertaal pagina.

De kenterschoot heeft zijn naam geleend aan de meest gezellige en afwijkende race die de Nederlandse platbodemwereld kent: de Kenterschootrace. Zoals altijd ook dit jaar gevaren vanuit het prachtige Marken.

Het weer was nogal wisselend dit vroege weekend in mei. Vrijdag voeren we heen, maar om nou te zeggen dat er veel wind was… wel alle tijd om rustig te genieten van de invallende duisternis in de Gouwzee. Zaterdag was het tegenovergestelde: heul veul wind. Als wedstrijdleiding besloten we om de race voor die dag maar af te lasten. Zij die het leuk vonden om golven te koppen mochten op eigen initiatief een rondje varen. Wij combineerden de bemanning van de HK89 en EB58 en gingen met het eerste schip buiten spelen. Gelukkig konden we ’s avonds opwarmen in het Hof van Marken dat zeer welwillend haar deuren had geopend.

Zondag dan weer een geheel ander beeld: rustig windje, blauwe luchten. Dus: alle zeilen bijzetten om nog vooruit te komen. En omdat we een beetje achterstand in het programma hadden opgelopen trokken we vandaag alle registers open: man-over-boord manoeuvre, blokjes vissen, kenterend over de finish. En het ging goed. Dankzij het – laat we zeggen – afwijkende scoringssysteem bij de race werden we tweede, of misschien in de middenmoot. Nouja, maakt ook niet uit. Lekker zeilen, prutsen met je bootje en goed gezelschap zijn de belangrijkste ingrediënten van het Kenterschoot-weekend.

[vslider name=”dwarsliggen”]
Recent Posts
Comments
  • Beatrice
    Beantwoorden

    Die studenten willen graag een beetje “dwars” zijn en graag herkenbaar zijn!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search