In 2021, Onderhoud, Thuis

Hoera! We mogen weer vissen dit jaar. In oktober zijn we in het vertrouwde Zuiderzeemuseum de helling op gegaan (voor het eerst geëlektrificeerd: dus wel relaxed, maar toch ook wat minder nostalgisch) voor een reguliere knippen-en-scheren-beurt. Onderwaterschip schoon maken, breeuwnaden langslopen en nieuwe laag bottomcoat erop. Mooi glad voor de visserij. Altijd fijn om in Enkhuizen te zijn, met de vrijwilligers van het nettenboetershuisje, Gerard en de andere mensen van het museum als soort van familie-voor-een-week.

Bij het schoon krabben op bakboord ging de krabber echter op één gang wel heel makkelijk door de toplaag en dat voelde gelijk als foute boel. En dat bleek het ook te zijn. Droge, bruine pulp met resten van witte draden. Elke houten botenvriend kent en vreest het. En als een paar dagen later een stuk van meer dan een meter uit de gang is gehaald en je zo naar binnen tuurt weet je: dat hebben we niet gefixt voor we half oktober in Workum zouden aantreden voor ons jaarlijkse vis-uitje.

Een noodreparatie was noodzakelijk: gelukkig hadden we nog een flink stuk hout liggen dat voor het nieuwe boeisel op stuurboord was gebruikt. En was blik te regelen, en dakpasta, en spijkertjes. Genoeg tijdelijke middelen om de boel weer waterdicht te krijgen in afwachting van een definitieve oplossing. Die vergt wat meer uitzoekwerk (waar gaan we de helling op, waar is beschikbaar hout en dito timmermens etc.). En hopen dat het bij die ene gang blijft…

Dat is dus jammer: geen Workumse visserijweek voor de EB58 en haar bemanning dit jaar.

Recent Posts
Comments
  • Denny Van het hul
    Beantwoorden

    Mooi om te zien hoe jullie het schip verzorgen . Mijn opa van triest heeft vroeger ook mogen varen met het schip voor de drooglegging vd polder . Ik ben zelf druk met het opknappen van mijn klipperaak en heb de uk65 in bezit en tal van andere bootjes . Ik kom graag een keer kijken en zou graag een keer mee willen varen . De eb58 staat op mijn linker onderarm getatoeëerd ter nagedachtenis van mijn opa en broer die ook gek was op de botter . Ik ben werk nu met jongeren veel aan schepen . Drijvende Ambachtsschool harderwijk.

    Veel plezier nog met het schip . Graag hoor ik waar het schip ligt op het moment. Misschien schiet ik in de vakantie eens langs .

    Mvg Denny Van het Hul

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search