In 2015, Evenementen, Visserijweek Workum, Wedstrijden, Zeilen

Dat was een interessante kuildag. Bij het ochtendgloren met een zuchtje wind Den Oever uitgegleden, Trui achterna. Zij haalden hun netje terwijl wij de kuil in gereedheid brachten.

Het eerste trekje onderbraken we om uit de netten van onze profi-vrienden van de ST8 te blijven. Grappig om te zien hoe je elkaar her en der op de voormalige Zuiderzee ontmoet. Ook goed dat we de kuil eruit haalden, want hij bleek helemaal vol te zitten. Echter… niet met vis. Een enorme bult groene drek spreidde zich over schip en bemanning uit. Het kostte wat moeite om dat weer van boord (en diezelfde bemanning) te schrobben.

Tweede trek ging voortvarender. We krijgen de techniek steeds beter in de vingers. Ook belangrijk dat we nu goed documenteren welke tips en truuks we kunnen meegeven aan onze authentieke vissermancollega’s zodat het kuilen in span ook in de toekomst getoond kan worden. Zaken als het koptouw (vierend) strak houden bij het binnen halen en overbrengen naar de kruisklamp van de loeverman zijn handig om te weten. Of de lijerman meer zeil laten voeren om hoogte te lopen, net als voldoende gang bij het uit laten lopen van de kuil. Dat is iets voor het handboek Zeilende Visserij dat in wording is.

We hadden nog een netje bij Workum staan, dus na de trek zijn we met de grote kluiver naar de Friese kust gestoomd. Netje netjes aangezeild en soepeltjes binnengehaald. Vooral krab dit keer, wat weer een hoop gepeuter opleverde om ze uit het net te krijgen. Met het idee nog een klein dwarskuiltrekje te doen zijn we in kruiskoers richting Staveren afgezakt, maar gezien de tijd vonden we het verstandiger om bij Molkwerum een beschut ankerplekje te vinden. Morgenochtend vroeg nog één keer met Trui aan de kuil en dan is het gevis weer voorbij en keren wij vissers-voor-een-week weer terug naar het dagelijks burgerbestaan.

IMG_8542.JPG
IMG_8553.JPG
IMG_8546.JPG
IMG_8555.JPG
IMG_8556.JPG
Recent Posts
Comments
  • Beatrice
    Beantwoorden

    Misschien was het handiger om de Stefan truc te doen :-)))
    Ik zal voor jullie duimen dat d’oude dame hoog eindigt.
    Bedankt en tot gauw

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search