In 2014, Onderhoud, Thuis

(Voor wat hier aan vooraf ging, klik hier)

In Friesland lagen twee zwaarden voor ons klaar om te inspecteren. Een maatje groter dan we hadden, voorzien van iets te veel rvs, maar verder zeker niet slecht. Na wat gewik en geweeg besloten we dat we ze achterop de geregelde aanhanger naar de westwal gingen brengen: dit gaan onze nieuwe zwaarden worden.

[vslider name=”nieuwezwaarden”]

 

En eenmaal in de werkplaats in Hoorn moet er toch nog wel het één en ander gebeuren voor we deze “vleugels” aan de botter kunnen hangen. Eerst dat RVS eraf (we willen het beslag gebruiken van de oude zwaarden) en goed schuren. De kop mag wel een centimeter dunner (scheelt ook weer gewicht) en de zandloper heeft geen “pikkie” waar we de pikhaak op kunnen zetten om het zwaard verder naar beneden te duwen indien nodig. Het op maat hakken van de uitsparingen voor het beslag is ook niet in een uurtje gebeurd, en dat beslag zelf, samen met de pennen, kon ook wel een opknapbeurt gebruiken. Verder veel lijnolie smeren om het in de afgelopen jaren uitgedroogde hout weer te voeden. We hebben toch nog een klein zacht stukje gevonden en vervangen en natuurlijk moest er een mooi wit vlak midden op de zwaarden.

Al met al leverde het toch de nodige weekenden werk op, maar het resultaat mag er, in elk geval visueel, zijn. We zijn heel benieuwd hoe ze zeilen!

[vslider name=”nieuwezwaarden2″]

 

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Marieke
  Beantwoorden

  Mooi! Is het gewicht van de zwaarden een beetje hetzelfde gebleven? Of gaat het nu lastiger om de zwaarden omhoog te trekken?

  • Derk
   Beantwoorden

   Ze zijn langer en dikker, dus ook zwaarder. Een klein testje aan de kade leerde dat ik ze wel alleen eruit kon trekken, maar hoe het varende is moet nog blijken. Het oog van de zwaardloper zit niet meer optimaal t.o.v. de dop op het boord, dus je trekt nu scheef. Daar moeten we nog een oplossing voor verzinnen.

 • Reineke
  Beantwoorden

  Mooie fotoreportage!!!! Liefs Reineke

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search