In 2013, Onderhoud, Thuis

Het duurde weliswaar eventjes om de helling op te komen, in slechts een paar minuten schuift de oude dame er weer af: netjes vóór haar 94e verjaardag. De voorbereidingen kostten meer tijd. Eerst moeten de blokken tussen het kimbed (de lange balken in de lengte van het hellingbed) en het schip worden weggehaald. Dan het vetplankje onder één kant, tussen kimbed en vlak. Stoptouw om de mast en voldoende lengte geven (anderhalve bootlengte), zodat als de dame eenmaal in het water beland is, ze ook tegengehouden kan worden als ze er vandoor zou willen gaan. Tot slot van de voorbereidingen een dommekracht tussen de slee (waarop de boot staat) en het hellingbed zelf. En die dan langzaam opdraaien en de zwaartekracht de rest laten doen.

En aldus geschiedde rond half tien ’s ochtends, onder toeziend oog van Andries, Gerard en Aernout, met Bertien op de kant en Derk in het schip. Soepeltjes, volgens het boekje. De slee weer onder het schip uit krijgen was even prutsen, maar Andries wist dat klusje in waadpak te klaren. De dame hebben we aan de overzijde van de helling afgemeerd. De rest van de dag opgeruimd, vooronder weer ingericht en onze nieuwe grootschoot ingeschoren.

[vslider name=”hellingaf”]

 

Zaterdagochtend, na een museaal rondje Zuiderzeemuseum – voor een museaal gerookt visje voor onderweg – zijn we met een net briesje terug naar Hoorn gevaren. Een warm welkom vanaf de steiger met veel oh’s en ah’s over de weer glimmende oude dame. Ze ligt weer mooi te pronken in afwachting van het komende zeilseizoen.

 

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Cien

  Wat hebben jullie met hulp van de Enkhuizers hard gewerkt ! Wij zij benieuwd naar de opgefriste dame en komen haar bewonderen
  Cc

 • Maartje

  Lieve Tien en Derk, wat een bikkels zijn jullie toch! Hard gewerkt zo te lezen en wat een goede zorg voor die goede oude dame! Liefs Maartje

 • Annegreet

  Hoi! Mooi dat het zo soepel ging!

Start typing and press Enter to search