In 2016, Vakantie 2016, Zeilen

Op de EB58 doen we in (en uit) principe alles op handkracht. Alleen als het niet anders kan, zetten we de motor bij. Maar het hijsen der zeilen en zwaarden verlangt spierkracht van de bemanning. Zo ook het ophalen van het anker, tijdens de waddentochten voorzien van een flinke (ketting)voorloper. Als het schip op stroom en in de wind achter het anker ligt, is dat soms flink sleuren.

Op de plecht hebben we echter ook een braadspil: een taps toelopende, ronde “trommel” waarop de ankerlijn kan worden opgerold. Met houten spaken die in daartoe bestemde gaten van het braadspil worden gestoken kun je dan het spil ronddraaien. Het maakt het werk naar verluid makkelijker, maar omdat het wel een beetje gedoe is om de boel in gereedheid te brengen hebben we het apparaat nog niet eerder gebruikt. Tot deze vakantie, toen we inderdaad tegen stroom en wind in voor de Friese kust (bij het Vingegat) weer anker op wilden.

Het hoe en wat precies ons te doen stond vonden we in “De Scheepvaart, of eene duidelijke voorstelling van zaken, die daarop betrekking hebben, of er mede in verband staan” uit 1833. Oude wijsheden die vast nog wel de hedendaagse toets der kritiek kunnen weerstaan. In detail wordt daar uitgelegd hoe we aan de slag moeten, zelfs wat we behoren te doen al draaiende:

“Het winden aan het braadspil geschiedt dus door onderscheidene krachten, welke ieder man op zich zelve uitoefent, maar die alle, in een punt moeten vereenigd worden; om daardoor zoodanige kracht te bekomen, als alle te zamen kunnen aanwenden, en die men behoeft om het anker op te winden. Ter bereiking van dit doel, wordt door een der matrozen, met het gezang: Ho! ho, i, O! Ho? Heaf! den tijd aangegeven, waarin de beweging dient te geschieden, zoodat daardoor de krachten in één oogenblik worden aangewend.”

Aldus.

Omdat we nu eenmaal een vrouwelijke schipper hebben heeft zij bij ons de rol van “ieder man” op zich genomen terwijl de maat een poging tot zingen deed. Het resultaat is hierboven te zien, samen met nog wat sfeerfoto’s van de afgelopen dagen toen we langzaam van Schier weer richting westen (we liggen nu in Den Oever) zijn gevaren.

 

[vslider name=”ho_ho_”]

 

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Liesbeth
  Beantwoorden

  Was dat wel een eerlijke verdeling, de een draaien aan het spil en de ander zingen?

 • Beatrice
  Beantwoorden

  Weer mooie plaatjes!
  Gelukkig zijn jullie niet 365/24/7 vissers.

 • Ester
  Beantwoorden

  We wisten al langer dat ze schipper haar mannetje staat:-)!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search