In 2013, Evenementen, Kenterschootrace, Wedstrijden, Zeilen

Kenteren – deze zeiltechniek uit de visserij oefenen we af en toe. Zo ook tijdens de Kenterschootrace waarvoor botters, aken, schouwen en een mosselaak bijeen komen in Marken. Tijdens deze race, proberen we niet alleen hard te zeilen, maar ook dobbers uit te zeilen en later weer op te halen, en kenterend over de finish te gaan. Vooral dat laatste is contra intuitief: je bent er bijna, en dan ga je dwarsliggen en tergend langzaam over de finishlijn.

Voor kenteren heb je uiteraard een kenterschoot nodig: een extra grootschoot waarmee het grootzeil helemaal naar loef wordt getrokken …. het schip kan dan zo getrimd worden – al dan niet met een hondje fok en een puntje zwaard – dat het schip zonder voortgang dwars op de wind verleierd.

In het eerste weekend van mei was het weer zo ver. Het was prachtig weer en zelfs Erick was ervoor naar Marken afgereisd vanaf het verre Brava. Zaterdag hebben wij, net als de andere deelnemers, ons laten verrassen door de groeiende wind. Eigenwijs als we waren hebben we het onszelf lastig gemaakt door zonder te reven de dobbers weer op te willen vissen. Het was hard werken, en met matig resultaat.

Nadat we zaterdagavond een prachtige man hadden geknutseld, hebben we die zondag over boord gezet. Ook een man-over-boord-manouvre vergt regelmatige oefening. We hebben hem daarom keurig weer opgevist – met een pikhaak. Dat laatste is in het echte leven natuurlijk niet echt aan te raden. Helaas heeft onze man, hoewel met zorg samengesteld, niet de ‘poor mans safety blanket award’ gewonnen.

De hongerige magen van alle deelnemers werden gevoed met lekkerbek en kibbeleing van Spakenburger visbakkers, salades en een overdaad aan stokbrood. Tegen de schemering zochten we Het Hof van Marken op, waar het aanstekelijke Beunstra ons van Fryske blues en Rock&Roll voorzag.

De zondag was de tweede wedstrijddag, met ditmaal aanzienlijk minder wind, en een kortere baan. Vervolgens het hoogtepunt van het weekend: de prijsuitreiking. Het organisatie comité heeft weer z’n best gedaan om een goede mix van zinvolle, lullige en knipoog-prijzen voor alle deelnemers te bedenken. Hilariteit vierde hoogtij zoals altijd.

Voor ons was het daarna nog meer varen: terug naar Hoorn. Met een matig noorden windje werd dat een kruisrak met 2 knopen. Tijd genoeg om van de ondergaande zon te genieten…

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search