In 2015, Zeilkleding

Botterproof zeilkleding is als het zoeken naar de heilige graal. Want waar vind je een zeilpak dat goed tegen de elementen van het bottervaren kan? Lijnolie, diesel, teer, zout water… met een “normaal” pak heb je binnen een jaar een gedelamineerde bende aan je lijf hangen, waarschijnlijk bij elkaar gehouden met stukjes ducktape.

Derk probeerde eerder het innovatieve zeilpak van Bearing. Je kunt er hier (deel 1) en hier (deel 2) over lezen. Maar alhoewel het pak zelf niet uit elkaar valt, begint ook hier de waterdichtheid z’n grenzen te bereiken. Goed voor doorsnee (grotendeels) droog zeilweer, maar minder voor bij nacht en ontij.

Dus: op zoek naar een nieuw all-round zeilkleding concept.

Simpel is vaak niet eens zo slecht. Waarom zie je onze moderne Waddenvissende collega’s geen Helly Hansen, Gill of Musto dragen, maar gewoon rechtoe-rechtaan oliegoed? En waarom zouden wij, die veel minder intensief buiten spelen, daar dan ook niet gewoon mee overweg kunnen? Het ziet er niet hip uit, ok, maar het is wel waterdicht, stevig en bestand tegen allerhande viezigheid. Een nadeel dat direct opkomt: het is zo waterdicht dat je het ouderwetse fietspak effect krijgt: van buiten waterdicht, maar je zweet je een ongeluk waardoor je alsnog nat wordt. Maar toch, waarom niet gewoon proberen?

Dus staat seizoen 2014/2015 in het teken van het gele experiment. Niet hip, wel droog.

Tijdens de Visserijweek in Workum werd Concept 1 geprobeerd: een nieuwe “teletubbie” gele broek gecombineerd met een relatief korte gele “jurk”. Broekspijpen bleken, ondank XXXL maatvoering, te kort als je zit, en de jurk kwam tot over de knieën, waardoor bij het opstappen naar de plecht je nogal eens met jezelf in de knoop komt. Wel gegarandeerd waterdicht, visbestendig en – in combinatie met een trui met hoge col of Buff – ook winddicht bij de nek. En inderdaad: jas uit zodra het mooi weer is, want het wordt al snel behaaglijk daarbinnen.

Dus tijd voor Concept 2: de jurk werd rücksichtsloos afgeknipt en gebruikt als broekverlenging.

Concept 1

Concept 1

Concept 2

Concept 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dit levert al meer een werkbaar geheel. Nadeel blijft het niet-ademen van de stof en, zo blijkt, ook het ontbreken van zakken. Moet ook iets voor te vinden zijn. Wordt vervolgd…

Recent Posts
Showing 5 comments
 • Coen
  Beantwoorden

  Precies een pak uit de jaren 60, zeer vintage dus en bij de tijd! Ineke had het in het lichtblauw.
  Cien

 • Robert
  Beantwoorden

  Wellicht bestaat de firma Kuyt in IJmuiden nog?
  Zij maakte het gele oliegoed 5 jaar terug geheel op maat voor mij.
  En tegen een zeer schappelijke prijs.

  • admin
   Beantwoorden

   Ha Robert. Kuyt bestaat nog. De gele broek die ik op de foto aan heb, komt bij hen vandaan. Weliswaar zo uit het rek bij de coöperatie, maar grappig dat jij ze nu noemt. Binnenkort maar’ns informeren.

   • Robert
    Beantwoorden

    Dat is goed nieuws!
    Ik heb destijds bij Kuyt mijn zeilbroeken en zeilkielen (in rood en blauw) op maat besteld.
    Het gele oliegoed (jollenbroek en jas)komt nog steeds van pas op mijn Staverse jol HL38.

 • Verhoeve
  Beantwoorden

  Heb net deze maand een nog een gele oliegoed jas van Kuijt gekocht. Blij mee. Beter is er niet. Gewoon een maat groter kopen dan zweet je niet. Het was de laatste. Volgens de verkoper in Katwijk worden ze niet meer gemaakt.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search