In Zeilkleding

Van binnen en van buiten nat...

Vind goede zeilkleding die een beetje betaalbaar is. Dat is de opgave die ik mezelf heb gesteld. Nadat ik tijdens eerdere tochtjes tot op m’n onderbroek doorweekt ben geweest, of tandenklapperend aan dek heb gestaan, het water in m’n schoenen heb voelen klotsen, of gewoon dat alles tegelijk, was ik het uiteindelijk helemaal zat.

Maar als je dan bij een watersportwinkel vraagt wat er goed spul is voor aan boord van een botter, krijg je vooral vraagtekens op gezichten te zien. En meestal gevolgd door het advies om bij de coöperatie maar wat oliegoed (zo’n plastic jurk) aan te schaffen. Of het goedkoopste pak te zoeken dat je kunt vinden en het na een jaar weg te gooien, want dan is het toch helemaal lek.

Waar ligt het probleem dan? Een botter, net als andere traditionele houten vissersschepen, is qua materiaal veel ruwer dan de polyester schepen waar zeilkleding op wordt afgestemd. En nog belangrijker: al dat hout is behandeld met producten op (aard)oliebasis zoals teer en diesel. En er is tot nu toe geen kleding gevonden die waterdicht en ademend moet zijn (en blijven) en daar tegen kan. Tijdens een gemiddeld vaartochtje zit of hang je uren op het geïmpregneerde hout, dus dat levert mooie contactmomenten op met kleding-onvriendelijke stoffen.

Dus: bestaat er zeilkleding die ademend is, waterdicht is én bestand is tegen de “spartaanse” botteromstandigheden?

De zoektocht kwam uiteindelijk bij Bearing Sportswear uit. Een Nederlands bedrijfje dat vanuit Sneek de zeilkledingwereld probeert te veroveren. Ze beweren een uniek materiaal in hun kleding te verwerken en de website loopt over van technologische kreten als “NanoSphere Technology”, “C_Change membrane” en “4-Way Stretch”. En het spul schijnt zoutwater bestendig te zijn, wat bij het veel gebruikte Goretex niet het geval is.

Er is maar één manier om er achter te komen of de claims kloppen: testen! Daar voelden ze bij Bearing ook wel wat voor omdat hun ervaring in de botter-wereld tot nu toe nihil is. Net op tijd voor de Kenterschoot Race kwamen het Offshore AMT 1 jack en de OS2 sailing trousers binnen.

Het eerste wat opvalt is het gewicht: zowel jas als broek zijn superlicht. Als je, zoals ik, een doorwerkpak of flinke zeiljas gewend bent, weet je niet wat je meemaakt. De stof voelt alsof je een pantalon of casual jasje aantrekt. Zo ziet het er ook uit: stijlvol en keurig afgewerkt, met zo min mogelijk naden en netjes afgewerkte ritsen.

Van Hendrik van Bearing kreeg ik de tip om de waterdichtheid te testen door met pak en al onder de douche te gaan staan. Okay, goed plan!

We hebben een “rainshower”, dus dat leek me wel toepasselijk. De jas blijft prima droog. Het water klettert er direct vanaf. De capuchon zit een beetje strak voor mij, zodat de jas enigszins aan de schouders trekt. Het enige deel van de jas dat uiteindelijk nat voelt, zijn de neopreen polsstukken. Na de douche is het een kwestie van de jas een beetje afschudden, en hij is zo goed als droog.

De broek in maat L is te kort voor mij, dus die ruilen we nog even om. Wordt vervolgd, ook in de praktijktests!

Derk

Recent Posts

Start typing and press Enter to search