In 2014, Onderhoud, Thuis, Zeilen

Het Zuiderzeemuseum is een heus dorp, met onder andere een zeilmakerij, kuiperij, visrokerij en touwslagerij, een kruidenier, bakkerij en apotheek en ook een kapper. Zou je daar ook binnen kunnen stappen met het verzoek: knippen en scheren graag?! Op helling aan het Markerhaventje moet je dat in ieder geval zelf doen. In bottertaal betekent knippen en scheren dat we het schip op de helling trekken en vervolgens alles goed schoon maken. Daarna wordt de hele buitenkant langsgelopen en waar nodig aangepakt.

[vslider name=”knippen_en_scheren”]

 

Dus aan de slag dan maar. Eerst op vrijdag de helling op. Met vereende krachten draaien we bij toerbeurt met de lier de botter de helling op. En na hard werken volgt een verdiende vrijdagmiddag borrel. Ondertussen wordt de botter alvast van baard, pokken en blubber ontdaan. Bijzondere vondst in het ruim dit jaar: het sein- en morse alfabet.

Daarna volgen dagen van breeuwen en kitten, krabben en smeren. Iedere dag komt er wel iemand helpen, waarvoor dank! Mede dankzij hun hulp was de klus zo voorspoedig geklaard. De oude dame toonde geen onverwachte gebreken en eigenaardigheden, waardoor de jonge dame haar in enkele dagen kon knippen en scheren. Precies een week later, liep de botter de helling weer af.

[vslider name=”knippenenscheren2″]

 

 

Nadat geen lekkerij was geconstateerd, zetten we koers richting Hoorn. Genoeg bemanning aan boord om een flink uit te pakken met de zeilvoering. Dus: fok, grootzeil, grote kluiver, aap (bezaan) en waterzeiltje. 140 vierkante meter zeil in top. We zeilen weer!

IMG_5217

Recent Posts
Showing 2 comments
  • Liesbeth
    Beantwoorden

    Het echte harde werken is nu voorbij? Nu alleen nog genieten!

  • Beatrice
    Beantwoorden

    Veel plezier en succes op/rond het zachte bed!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search