In 2017, Onderhoud, Thuis

Een kort winterseizoen wederom. Vorig jaar waren we wel heel snel weer up-and-sailing, maar ook dit jaar hebben we gelukkig een makkie qua onderhoud. Geen grote zaken die aandacht vergen, wel wat puntjes die je her en der tegenkomt die alvast op de to-do lijst voor over een tijdje mogen. Een dekenpootje her en der, of het roer wellicht. Niet urgent.

Naast het reguliere krab- en smeerwerk hebben we alleen de klampen waar het helmhout op rust vervangen. En wat betreft de niet-vaste onderdelen: dit jaar een experiment met getaande in plaats van geteerde vallen. Menig opstapper zal zich de welriekende plak herinneren na het hijsen van de zeilen, aan het begin van het seizoen bij ons aan boord. Niet meer dus, als dit bevalt dan.

Afgelopen zomertijd-weekend ging de wintertent weer op stal. Het geharpuiste houtwerk van de Oude Dame kon zich weer laven aan een fraai lentezonnetje. Blokken en vallen in de mast hangen ging soepel, op wat gefrut met het kluiverblok na. Nu weten we weer waarom we vorig jaar het vaste part en het blok omgedraaid hadden. Maar creativiteit overwint immer, dus dit seizoen kluiveren we weer netjes zoals de boekjes voorschrijven. We hebben de botter op zondag gelijk maar even uitgelaten. Een mooi windje voor de nieuwe fok en een retourtje Paard van Marken.

[vslider name=”makkie”]

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search