In 2017, Thuis

D’oude dame ligt weer even in het museum. Een botter in het Zuiderzeemuseum heeft sinds vorig seizoen een geheel nieuwe betekenis. Ter herdenking van de watersnood 1916, was er een bijzonder watersnoodstraatje gemaakt. Er heerste een heuse ravage met allerlei weggespoelde spullen in heel veel modder, en met ontredderde vrouwen. Te midden daarvan lag een kleine botter op het droge, aangespoeld. Aan het begin van het seizoen was het ook in die straat koud en nat, alsof vloed zich pas net had terug getrokken. Toen de dagen warmer werden, begonnen tussen de rommel ook de rozenstruiken weer te bloeien en moest de was toch ook weer drogen. Ook destijds heeft het in verschillende vissersplaatsen lang geduurd voor het weer opgeruimd en proper was. Aan het eind van het seizoen zag het er in het museum echt uit alsof het al een tijdje geleden heeft plaatsgevonden, het leven op een of andere manier verder is gegaan.

Misschien dat het daarom wel zo opviel dat diezelfde straat er nu weer uitziet alsof er niets is gebeurd. Die schijn bedriegt. Dit seizoen is ook in het museum definitief de 21e eeuw binnengedrongen. Vorig jaar vielen de plastic waarschuwingsborden van het waterschap al op. Dit jaar kregen de vrienden van het museum een modern ogende toegangspas. Tot die tijd kregen we ieder jaar een kartonnen kaartje toegestuurd, waar lang een pasfoto op geplakt moest worden en een naam op ingevuld. Het was een leuk nostalgisch ding, zoals in de tijd dat de dingen nog eenvoudig waren. Maar die tijden zijn nu definitief voorbij…

Aan het Markerhaventje was gelukkig niet zoveel veranderd toen we er zaterdagavond aankwamen na een prachtige namiddag zeilen. Op zondag hangt de was niet buiten, en hangen de mannen op het leugenbankje. Ook wij hebben enige tijd rond de taanketel gehangen, terwijl de grootschoot erin hing. Ondertussen stelden we vast dat de helling er mooi bij ligt. Klaar voor het volgende schip … De botter ligt nu nog gewoon in het water.

[vslider name=”museaal”]

[vslider name=”museaal2″]

Recent Posts
Comments
  • Beatrice
    Beantwoorden

    Het gevoel zegt: ik wil naar Enkhuizen, het verstand heeft (helaas) deze week de overhand.
    Veel succes en tot gauw

    Beatrice

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search