In 2017, Thuis, Vakantie 2017, Zeilen

Het blijft toch een soort van onuitgesproken doel in de vakantie: het Oostwad. Na Harlingen slaan veel zeilers af richting Vlieland of Terschelling. Rechtdoor betekent naar Ameland, Schier of verder. Of ergens midden op het Wad voor anker natuurlijk. De eerder genoemde wisselvallige zomer gaf ons voldoende ruimte om vanaf Harlingen naar Ameland te varen. Een mooi middag/avond tochtje over de wantijen, om – zeer tegen onze gewoonte in – in het haventje van Nes langszij reeds eerder gearriveerse platbodems aan te meren. Het gebruikelijke droogvallen naast de haven was om twee redenen niet handig: er werd wederom harde wind en veel regen voorspeld en door de dijkverzwaringswerkzaamheden kun je nu niet meer vanaf daar aan land komen. De haven dus, wat dan weer als voordeel heeft dat er geen kenter- c.q. ankerwacht ingesteld hoeft te worden. Ameland is populair onder zeilers en niet-zeilers zodat we zowel in als buiten de haven bekenden tegenkwamen.


Na het slechte weer konden we gisteren met een 4 à 5 Bft. strak voor het lappie door naar het oosten, stroom mee, knoop of 7.  Het gijp-risico werd iets te groot en we kozen voor het beproefde giek-op-het-boord scenario: je ziet als roerganger vrij weinig, maar het stuurt wel zo relaxed.


Voor het eerst deze vakantie (eindelijk!) de nacht op het Wad en niet in een haven. Op het Pieterburenwad, bij de SP1 vonden we het mooi geweest: geul uit, anker uit en eten koken. En naar de zonsondergang turen voor we de kooi in doken voor een paar uurtjes slaap: dit keer wel ankerwacht.


Vanmorgen dan: plan was het laag water voorbij te laten gaan en dan later wat verderop te gaan kijken, onder de oostpunt van Schier. Toen er in ons onverstoorde uitzicht een ander bootje voor anker ging gooiden we razendsnel het plan om: met nog een paar decimeter speling zeilen omhoog en verder de Spruit op. Helaas weinig tot geen wind zodat we een uurtje later toch al stroom-drijvende uit de bocht vlogen. Daar dan maar het opkomend tij afgewacht en toen dat er eenmaal in voldoende mate was (samen met de wind) de stroom tegengezeild de Eilanderbalg (EB) op. Bij de EB16 het slenkje in en de ankerplek voor de komende nacht uitgepeild. 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search