In 2014, Onderhoud

Het is weer zover – de plecht lekt en niet meer een beetje. Het is kennelijk een natuurwet dat een lek altijd boven het bed zit. Reden genoeg om er met spoed wat aan te doen: de matrassen opzij en een tijdelijke regenwaterafvoer. Dan gaan we op jacht naar nog nauwelijks verkrijgbare materialen: jute presenningband en koperen kopspijkertjes. Het eerste blijkt dichterbij dan verwacht. Bij de tagrijn op het Oostereiland ligt nog een rol te verstoffen. Kom maar hier. De spijkertjes zijn lastiger, vooral omdat ze niet langer dan 2 centimeter mogen zijn. Omdat met het oog op het weerbericht enige haast geboden is, kijken we eerst maar eens of en hoe het oude band er na twaalf jaar teren uit komt. Mede dankzij het warme weer gaat dat voorspoedig. De teer is lekker zacht en het band wipt er met de hulp van een schroevendraaier zo uit. Het fijne van kopspijkertjes is natuurlijk dat ze taps toelopen: eenmaal los floepen ze eruit.

Dan volgt de sponning schoonmaken en een beetje breeuwwerk tussen de plechtdelen. Dat laatste is ter vervanging van het oliepapier dat vroeger op scheepsluiken werd gebruikt om te voorkomen dat er teer op de lading zou druppen. Breeuwwerk doet meer dan dat, het biedt ook nog wat stevigheid. Om te voorkomen dat water tussen de planken door kan lopen, wordt in de sponningen tussen de planken met kopspijkertjes presenningband getimmerd. Het nieuwe band is half om half en 6 mm breder dan het oude. Het band zetten we daarom een beetje om in de sponning. Anders wordt het golfje in het midden van het presenningband zo groot dat het boven de planken uitsteekt en wordt stuk gelopen. Dat golfje moet, om uitzetten en krimpen van het hout compenseren. Nu is het natuurlijk extreem droog weer en een beetje een gok hoe ver dat golfje bij het uitzetten van de planken omhoog komt. Zouden daarom zoveel vrachtvaarders ‘op hoop van zegen’ heten?! En bij gebrek aan nieuwe spijkertjes, hergebruiken we de oude. Dat vergt nog wel het nodige gepruts om ze weer recht te krijgen. Maar na een paar uurtjes smeren we teer over het nieuwe band. Nu de eerste bui afwachten …. hoewel we het niet erg vinden als die nog even op zich laat wachten.

[vslider name=”presenning”]
Recent Posts
Comments
  • Beatrice
    Beantwoorden

    Volgens mij was dit een heerlijk warm klusje! Ik wil wel wat regen over de Noordzee sturen 🙂 Hier regent het af en toe, maar de zon schijnt ook veel. hartelijk groet en goed zeilweer gewenst vanuit een mooi Schotland! Morgen naar de Highlandgames in Inverness.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search