In 2018, Thuis

Af en toe krijgen we nog eens wat van toen: een foto en een verhaal. Ze horen niet bij elkaar maar stammen (denken we) uit dezelfde tijd. Het verhaal gaat dat een jochie van 11 op de EB58, als vriendje van een jonge Van Triest, leerde zeilen en sturen, terwijl een paar Van Triesten de lijnen klaar maakten om paling te vangen:

“Wat een ervaring hadden die mannen. Nooit gedacht dat een wekker ,kompas en dieplood de voorlopers van de gps waren. Als de wekker afliep wisten ze vrij precies waar ze waren. Als alle ‘hoeken’ (het hoekwant met de geaasde zijlijnen waar paling mee gevangen werd) uitlagen, werd de bijvangst van het eerste trekjemet de kuil (om aas te vangen) gebakken en met gekookte aardappels gegeten. Voor het eten werd er natuurlijk wel even gebeden. Daarna gingen we op zoek naar de eerste staak om de lijn op te vissen en de aal eraf te halen en in de bun te doen. De kunst was te zorgen dat de lijnen zo gestouwd werden dat ze niet in de war raakten. Was de laatste lijn binnen dan gingen alle zeilen bij en voeren we terug naar Elburg. Bij de visafslag werd de aal gelost. Daarna zat voor mij de zaterdag erop.”

Dat is voor hem nu ongeveer 68 jaar geleden. Tegenwoordig komt hij weleens naar Enkhuizen met een kind of kleinkind om het schip te bekijken, en komen we hem tegen.

Er lijken maar weinig oude foto’s te zijn van de EB58. Zo weinig dat we maar boeken zijn gaan sparen waar die ene in staat, van de allerlaatste keer naar ‘zee’ op 10 juli 1956. Een foto onder zeil, zoals we die laatst zagen op Elburg Destijds, die hadden we nog niet!

eb58-in-elburg-oud
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search