In 2013, Evenementen, Visserijweek Workum

Vorig jaar was er mist en kou. Dit jaar vooral veel wind. Maar dat weerhoudt een ware visserman/vrouw er natuurlijk niet van om de netten uit te zetten. Alhoewel: op het moment van schrijven (woensdag namiddag) staat er een straffe zeven met uitschieters acht, dus kiezen we er toch maar voor om in het haventje van Workum te blijven overnachten. Geen visvangst op dit moment dus.

Trouwens, die visvangst viel tot nu toe flink tegen. In de bun spartelen momenteel een enkele roodbaars, een voorn en wat bot, terwijl in de krabbenpan een drietal exemplaren de scharen slijpen. Veel te weinig om aan te brengen voor de afslag, die we sowieso mistten door een ingewikkelde verhaalmanoeuvre met diverse overgeroeide touwen omdat de sluiswachter vond dat de sluis onvoldoende bereikbaar was.

We hebben wel ons best gedaan. Netjes schieten, perkjes met veel moeite weer aanvaren, regelmatig het anker er in en dus ook weer uit gesleurd, pogingen tot kenteren, de perken weer overhalen en alle knopen eruit priegelen, maar dat alles dus met een handje vis als resultaat. Het was wel leuk! En respect voor de echte vissermannen die dit vroeger beroepshalve moesten doorstaan (en dat vast veel beter konden dan wij).

20131023-192336.jpg

20131023-192445.jpg

20131023-192512.jpg

Voor de volgers met een kaart: maandag eindigden we bij de werkhaven van Oude Zeug, waar we dinsdagochtend vóór zeven uur werden gewekt omdat er van alles moest gebeuren in de haven waar botters, schouwen en aken alleen maar bij in de weg liggen. Terug naar de Friese kust en bij Molkwerum de netten gezet en ook voor anker. En vanmorgen dan retour Workum. Morgen weer verder, maar eerst avondeten van het kacheltje in het vooronder en het schijnt dat de buren van Trui nog wafels komen bakken…

20131023-193120.jpg

Recent Posts
Comments
  • Erick
    Beantwoorden

    Nou mensen, dat valt weer tegen… Hier wordt op het ogenblik ook slecht gevangen dus is Luis ’s nachts gaan vissen, er komt elke dag wel een forcado of twee (soort kleine tonijn) mijn kant uit. Ik krijg een deeltje van de vangst van Luis. Omdat ik het allemaal niet op kan zouten en drogen we ze. Als de cassave dan rijp is, december, dan wordt het smullen. Als in december de bouw activiteiten wat minder worden dan krijg ik ook mijn bootje en kunnen Appa en ik eindelijk veel gaan vissen en wel onder zeil! Ik krijg een BMer tuigje van Harold…
    Vooralsnog een hele goede tweede helft van de week gewenst…

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search