In 2013, Evenementen, Visserijweek Workum

RGB poster drukklaar boek 40jr.VVW-kleinSinds veertig jaar wordt vanuit Workum een week per jaar gevist door schippers van traditionele visserijschepen, zoals die vroeger op de Zuiderzee visten. Boekhouder, onderwijzer, timmerman, architect, ambtenaar, tandarts, postbode, sluismeester, ict-er, boer, wethouder, schilder, charterschipper en student gaan uit vissen. Ze vissen met oude vis- en zeiltechnieken op het zeil, zonder gebruik van de motor. De eerste keer gingen ze met vier gammele bootjes, tegenwoordig met negenentwintig goed onderhouden varende monumenten.

Zoals Eli Asser dichtte,

“Ik hoef geen bungalow, geen huis met patio

Het hele huwelijksleven krijg je zo van mij cadeau

Maar er is één ding wat ik nooit zou willen missen:

(En dat is) vissen”

Hoe en waarom ze vissen dat kun je lezen en zien, en met een beetje verbeelding ruiken in het boek ‘Vissers voor een week’. In dat boek is de geschiedenis van 40 jaar duurzame visserij verbeeld en wordt met veel foto’s, grafieken, tekeningen en tekst een helder beeld gegeven van 40 jaar erfgoed rond het IJsselmeer.

Vier mensen van het eerste uur, Reid de Jong, Aart Loomeijer, Bouke Hobma en Doede Bleeker, visten uit – hoe kan het ook anders – een visnet hun eerste exemplaar van het boek ‘Vissers voor een week’.
Het boek is verkrijgbaar bij het Boekhuis te Workum en via de Visserij Vereniging Workum.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search