In 2014, Thuis, Wedstrijden, Zachtebed Race 2014

Dat we begin maart al aan varen denken, komt niet alleen door het lenteweer. Stilletjes beginnen dan al de voorbereidingen voor een marathon in het zilte nat van het wad: de Zachtebedrace komt er weer aan!
[vslider name=”voorpretZBR”]

 

Daarom wordt de botter zorgvuldig geknipt en geschoren, bemanning geronseld en taken verdeeld. Sommige mensen blinken nu een keer uit in bootschappen en anderen in navigeren. Dus worden de wensen voor bikkel- en oppepvoedsel geïnventariseerd – knoppers, droge worst, mandarijnen en ontbijtkoek – en menu’s en bootschappenlijsten samengesteld. En worden de Berichten aan Zeevarenden van een maand of 6 doorgespit, kaarten bijgewerkt, tijtafels samengesteld, passagetijden berekend en zon/maan opkomst en ondergang bestudeerd. Dat laatst leert ons dat het wel eens donker kan worden als de maan vooral overdag zichtbaar is: het wordt ongeveer 44 uur licht en 28 uur pikkedonker. Op jacht naar schijnwerpers met een een grote lichtopbrengst en een klein energieverbruik. We hebben immers nauwelijks elektriciteit aan boord. Dus ook de navigatieverlichting, batterijen en zonnepaneeltje worden nagekeken.

En dan is er nog werk aan de ontwikkeling van het niet zo heel geheime wapen bij windstilte. We zijn de koning te rijk dat de riemen tijdelijk van het plafond van het museum voor varend erfgoed in Hoorn kunnen ontbreken. En dat er mensen zijn nog graag smid willen worden dit leven. Nu maar hopen op windstil weer (of in elk geval eventjes…)
[vslider name=”dollen”]

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Beatrice
  Beantwoorden

  Met welke bemanning gaan jullie varen?

 • Derk
  Beantwoorden

  Ha Beatrice,

  Het team vol ruwe bolsters en blanke pitten bestaat dit jaar uit (in willekeurige volgorde):
  Martin Tanis
  Marike Schokking
  Harold de Lange
  Marie-Louise Brantjes
  Stefan Lenselink
  Lis Bos
  Bertien Broekhans
  Derk Hazekamp

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search