In 2013, Onderhoud, Thuis

De oude dame op de helling van het Zuiderzeemuseum trekt bekijks. En dat is prima, want het bewaren en doorgeven van varend erfgoed doen we graag en met liefde. Vooral tijdens de paasdagen was het een drukte van belang en hebben we veel gesprekjes gevoerd met belangstellenden. Eén van de meest gestelde vragen was “waar dienen die gaten voor aan de zijkant van het schip?”. Dat zijn de gaten waar normaal gesproken de kaarplaten (met elk enkele gaten) voor zitten en die het ruim afschermen. De EB58 is nog steeds “nat”, dus we hebben een ruim waarin de vissen bewaard kunnen worden. Om de vangst levend te houden, moet er vers water door het ruim stromen, en daar zorgen de gaten in de kaarplaten voor. Gedurende het seizoen verzamelt zich wel wat blubber onderin het ruim, en dat hebben we er vorige week (toen we net de helling op waren) uitgeschept. Een leuke ontmoeting tussen de paaseieren door was met een man die als klein jochie net na de oorlog nog heeft meegevaren op de EB58. Toen die dus nog volop in de visserij actief was vanuit Elburg.

[vslider name=”gaten”]

 

Er is hard gewerkt afgelopen week. Gelukkig kregen we hulp van Kees, Aernout en Lis bij het vele krabben, breeuwen, kitten, smeren en verven. Het onderwaterschip is, nadat de oude lagen eraf waren gekrabd, weer lekker in de bottomcoat gezet. Een goed moment ook om het vlak eens goed te inspecteren, alhoewel het wel claustrofobisch krap is onder de boot op het hellingkje. Het zelf willen klussen heeft zo z’n prijs… Dankzij de mannen van het Zuiderzeemuseum hebben we de stopzak die we bij ons hadden nog even kunnen tanen. Zag er ook weer buitengewoon authentiek uit voor de toeristen.

[vslider name=”gaten2″]

 

Je komt helaas altijd ook wat mindere zaken tegen. Ze bleek een rot plekje in het roer toch groter dan gedacht en moest Bertien even flink in de weer om dat te repareren. Binnenkort tijd voor een nieuw roer als mooi winterklusproject? Nog even niet aan denken voorlopig. Eerst maar die helling af en dan lekker zeilen komend seizoen!

 

Recent Posts
Comments
 • Moby Braams
  Beantwoorden

  Dag Bertien,
  vorige zondag was ik even bij jou en je vriend in Enkhuizen.Ik was blij verrast de EB 58
  te zien,waarop ik als jochie heb gevaren.Het schip was toen[1949 1950] nog in vol be-
  drijf.Ik heb jullie wat van mijn ervaringen met de van Triest-mannen verteld.Maar er zijn nog meer dingen te vertellen.Bovendien wil ik wel helpen bij het onderhoud van dit
  schip.Voor het kruipen door kleine openingen en het op m’n rug onder het vlak liggen
  ben ik te oud,maar splitsen , zeilnaaien en dat soort werk gaat nog goed.
  vriendelijke groet Moby

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search