In 2018, Thuis, Vakantie 2018, Zeilen

Wanneer je ergens te gast bent, respecteer je de gebruiken en gewoontes van de gastheer of -vrouw. Bij een bezoek aan het Wad is dat niet anders. De Waddenzee is Werelderfgoed en een Natura 2000 gebied en daarmee beschermd. Voor ons Waddenzeilers is een erecode waarin ondermeer staat dat je op beperkte afstand van je schip blijft, niet te dicht bij foeragerende vogels of rustende zeehonden komt, niet te hard vaart, een hond aangelijnd houdt, niet met motorgeweld los probeert te komen en geen afval overboord gooit. Over dat laatste gaat dit blogje.

Al wachtende op hoog water op het Pieterburen Wad viel ons oog op een hoopje ongedefinieerd spul dat boven de zandplaat uit stak. We herkennen inmiddels wel mosselhopen, wierstapels en oesterbanken, maar dit was iets anders.

Dichterbij gekomen bleek het een stuk touw en toen we er aan trokken bleek er flink wat Wad aan vast te zitten. “Een schat!”, denk je dan, maar helaas is de werkelijkheid zelden zo fantasievol. Met wat sleuren en graven werd al snel duidelijk dat het meerdere stukken touw waren die omstrengeld waren met grote stukken plastic die weer volgezogen waren met kilo’s waddenmodder. Plastic (en nylon touw idem) is killing voor het zeeleven. Uiteraard ruimen we het dan dus op. Dat kostte even maar uiteindelijk is de Waddenzee weer een vuilniszak rommel kwijt.

Maar: hoe komt het daar, en waar komt het vandaan? Op enkele stukken plastic was tape aangebracht. Tape met een opdruk: “Lorenz A. Holtermann” met toevoeging “Deck” of “Pantry”. Is die Lorenz een schip? Zijn het spullen voor een schip? Van een schip? Ergens op zee overboord gegaan? Google wist geen raad vooralsnog, dus het prikkelt de verbeelding en tevens verbazing over de zooi uit de zee.

Recent Posts
Showing 4 comments
 • liesbeth hazekamp
  Beantwoorden

  Augustus is de maand van de grote strandschoonmaak. Jullie zijn goed begonnen.

 • liesbeth hazekamp
  Beantwoorden

  Firma Lorentz A Holtermann is een firma in Bergen. Skjult navn , maar mijn Noors is niet zo goed. Het heeft iets met vis en schepen te maken.
  http://www.disnorge.no/slektsforum – dat lijkt mij een site om te “kletsen”.
  Groet uit Den Haag

 • Pieter de neef
  Beantwoorden

  Mijn Firma Lorentz A Holtermann
  Uit Rotterdam gestopt in 1993
  De tape was herkennins tape deck en engine stores provisions and Cabin stores

  • Botter
   Beantwoorden

   Hallo Pieter. Dank voor je reactie. Was die firma voor scheepsbevoorradingen? Interessant dat tape van een firma die in 1993 gestopt is, in 2018 “boven water” komt op het Wad.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search